درخواست منو
تاریخ حدودی مراسم

در مراسم عقد دائم، یکی از بخش‌ های اصلی و با اهمیت، قرائت خطبه عقد به زبان عربی است؛ متنی شرعی که در اغلب مناطق اسلامی با ساختاری مشابه اجرا می‌شود. این خطبه، نه‌ تنها تأکیدی بر رضایت قلبی و شرعی طرفین برای آغاز زندگی مشترک است، بلکه با دعا، صلوات و یاد خدا آغاز می‌شود تا پیوندی مقدس و ماندگار رقم بخورد. آشنایی با متن سنتی این خطبه، برای زوج‌ هایی که به سبک شرعی و اصیل عقد اهمیت می‌ دهند، بسیار مفید و راهگشاست.

خواندن صیغه محرمیت به عربی و فارسی

در دین مبین اسلام، برای ثبت رسمی ازدواج و ایجاد پیوند شرعی میان زن و مرد، لازم است خطبه عقد میان آن‌ ها جاری شود. این خطبه، متنی عربی است که پیش از خواندن صیغه عقد دائم توسط عاقد در دفترخانه، سالن عقد یا هر مکان دیگری، قرائت می‌ شود. هدف از این خطبه، اعلام رضایت طرفین، دعا برای خوشبختی زوجین و شروع زندگی مشترک با یاد خداوند است. در ادامه، متن خطبه عقد النکاح به زبان عربی همراه با ترجمه فارسی برای شما قرار داده شده است.

الحمدُ ِلله الذی أحَلَّ النِکاحَ و حَرَّمَ السّفاحَ و الزِّنا، و اَلَّفَ بینَ القلوب بعدَ الفِراق و الشِقاق، و آنسَهُم بالرأفه و الصَلاحِ، ثم الصّلوهُ و السلام علی سیدنا محمدٍ و آله البَرَرهِ الکرام.

و قال اللهُ تبارک و تعالی:وَ اَنْکِحُوا آلْاَیامی مِنْکُمْ وَ الصّالِحینَ مِنْ عِبادِکُمْ وَ اِمائِکُمْ اِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهِمُ اللهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللهُ واسِعٌ عَلیمٌ (سوره نور آیه 32)

وَ مِنْ آیَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُم مِّنْ أَنفُسِکُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْکُنُوا إِلَیْهَا وَ جَعَلَ بَیْنَکُم مَّوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ (سوره نور آیه 21)

و قال رسول الله (صلی الله علیه و آله):النِّکَاحُ سُنَّتِی فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِی فَلَیْسَ مِنِّی‏. و قال (ص):مَنْ تَزَوَّج فَقَدْ أَحرَزَ نِصفَ دینِهِ فلیَتّقِ اللهَ فی النِصفِ الباقی.

همچنین بخوانید : نحوه بله گفتن داماد سر سفره عقد

معنی عقد عربی به زبان فارسی

سپاس و ستایش خدایی را که ازدواج را حلال و زنا و محارم را حرام گردانید و پس از جدایی و اختلاف، دل‌ها را به هم نزدیک کرد و انسان‌ها را به محبت و نیکی سفارش نمود. سپس درود و سلام بر پیامبر بزرگوارمان محمد (ص) و خاندان پاک او.

خداوند متعال فرمود: مردان و زنان بی‌ همسر و همچنین کنیزان و بندگان شایسته خود را به ازدواج درآورید. اگر فقیر باشند، خداوند به فضل و رحمت خود آنان را بی‌نیاز خواهد کرد، زیرا خداوند بخشنده و داناست.

و حضرت محمد (ص) فرمودند: ازدواج، سنّت من است. هر کس از سنّت من رویگرداند از من نیست.

و ایشان در جای دیگری می‌فرمایند: هر كه ازدواج كند، نصف دینش را حفظ می‌كند، نصف دیگرش را از راه تقوا و پرهیزگاری حفظ کند.

معنی عقد عربی به زبان فارسی

پس از قرائت خطبه عقد توسط عاقد و پایان این مرحله، نوبت به اعلام مهریه می‌رسد. عاقد ابتدا مقدار مهریه تعیین‌ شده را اعلام می‌کند و سپس، رضایت عروس را برای این ازدواج جویا می‌شود. پس از شنیدن پاسخ مثبت (بله) از سوی عروس، همین سؤال را از داماد نیز می‌ پرسد. با اعلام رضایت هر دو طرف، عاقد صیغه عقد دائم را به‌صورت رسمی و شرعی جاری می‌کند.

أنکحتُ مُوکلتی مُوکِّلی علی المهرالمعلوم—– قبلتُ النِّکاحَ لمُوکِّلی علی المهرالمعلوم

زوّجت مّوکلتی بمُوکِّلی علی الصداق المعیَّن—– قبلتُ الترویج و الزواج لمُوکِّلی علی الصداق المعلوم

متعتُ مُوکلتی مُوکِّلی علی الصداق المعلوم—– قبلتُ التمتیع لمُوکِّلی علی الصداق المعلوم

أنکحتُ و زوّجتُ مُوکلتی بمُوکِّلی علی المهرالمعلوم مع الشرائط المذکور—– قبلتُ النِّکاحَ و الترویج و الزواج لمُوکِّلی علی المهرالمعلوم مع الشرائط المذکور

أنکحتُ و زوّجت مُوکلتی من مّوکِّلی علی المهرالمعلوم—– قبلتُ النِّکاحَ و الترویج لمُوکِّلی علی المهرالمعلوم

بإذنها و إذن ابیها أنکحتُ و زوّجتُ و متّعتُ مُوکلتی مُوکِّلی علی المهرالمعلوم—– قبلتُ النِّکاح و الترویج و لزواج و المتمتیع لمُوکِّلی علی المهرالمعلوم

زوّجتُها بإذنها و إذن أبیها مُوکلتی لمُوکِّلی علی الصداق—– قبلتُ النِّکاح و الترویج و الزواج و التمتیع لمُوکِّلی علی المهرالمعلوم

الحمدالله ربِّ العالمین

من موکل خود (عروس) را به مهریه معلوم به عقد ازدواج موکل شما (داماد) درآوردم.” وکیل داماد می‌گوید: “این نکاح را به نمایندگی از موکل خود (داماد) قبول کردم.

من موکل خود را به صداق (مهریه) معین به عقد ازدواج موکل شما درآوردم.” وکیل داماد: “این عقد و ازدواج را به نمایندگی از موکل خود قبول کردم.

من موکل خود را به صداق معلوم به عقد تمتع (نکاح) درآوردم.” وکیل داماد: “این تمتع را به نمایندگی از موکل خود قبول کردم.

من موکل خود را به عقد نکاح و تزویج با موکل شما به مهریه معلوم و با شرایط مذکور درآوردم.” وکیل داماد: “این نکاح، تزویج و ازدواج را به نمایندگی از موکل خود با شرایط مذکور قبول کردم.

با اجازه عروس و پدرش، من موکل خود را به عقد نکاح، تزویج و تمتع با موکل شما به مهریه معلوم درآوردم.” وکیل داماد: “این نکاح، تزویج، ازدواج و تمتع را به نمایندگی از موکل خود قبول کردم.

دعای آخر خطبه عقد

اللهم انصُرِ الاسلامَ و اهلَه و اخذُلِ الکفرَ و اهلَه و شَتِّت شَملَهم و فَرِّق جمعَهم و قَلِّب تَدبیرَهم.

اللهم ألِّف بینَهما کما ألَّفتَ بین آدمَ و حوا، اللهم ألِّف بینهما کما ألَّفتَ بین ابراهیمَ و سارا، اللهم ألِّف بینهما کما ألَّفتَ بین موسی و صَفورا، اللهم ألِّف بینهما کما ألَّفتَ بین محمد و خدیجهَ الکبری، اللهم ألِّف بینهما کما ألَّفتَ بین علی و فاطمهَ الزهرا علیهما السلام،

اللهم طَیِّب نسلَهما واجعَلهما ملازمین لِمحمدٍ و آله الطیبینَ الطاهرینَ و اجعَلهُما ممَّن قُلتَ فیهم :اُدْخُلُوا الْجَنَّةَ أَنتُمْ وَأَزْوَاجُکُمْ تُحْبَرُونَ (سوره زخرف، 70)

اللهم اخلُف لهما ولداً صالحاً و أوسِع فی رزقهما إنک واسع علیم. اللهم انی اُعیذُهما بک و ذریتَهما من الشیطان الرجیم بحق محمدٍ و آله الطاهرین.

شرایط عقد دائم چیست؟

عقد دائم یکی از رایج‌ ترین انواع ازدواج در اسلام و قانون مدنی ایران است که با هدف تشکیل زندگی مشترک بلندمدت بین زن و مرد انجام می‌شود. برای اینکه این عقد از نظر شرعی و قانونی صحیح و معتبر باشد، رعایت چند شرط ضروری است:

  • ازدواج باید با رضایت قلبی و آگاهانه زن و مرد انجام شود. هیچ‌ یک از طرفین نباید تحت اجبار یا فشار باشند.زوجین باید به سن قانونی و بلوغ شرعی رسیده باشند. همچنین باید از نظر عقلی توانایی تصمیم‌گیری درباره ازدواج را داشته باشند.
  • صیغه عقد دائم باید با الفاظ مشخص، توسط عاقد یا نماینده قانونی زوجین (وکیل) قرائت شود. در بیشتر موارد این صیغه به زبان عربی خوانده می‌شود.
  • در زمان عقد، مقدار مشخصی از مهریه (چه نقدی، چه غیر نقدی) باید تعیین شود. این مهریه به عنوان حق شرعی زن در نظر گرفته می‌شود.
  • مانند محرمیت بین طرفین، در عدّه بودن زن، یا متأهل بودن مرد در شرایط خاص. در صورت وجود چنین موانعی، عقد باطل است.
  • در عقد دائم دختر باکره، کسب اجازه از پدر یا جد پدری ضروری است، مگر اینکه دادگاه حکم به عدم نیاز دهد.
  • برای رسمیت قانونی ازدواج، عقد دائم باید در دفاتر رسمی ازدواج ثبت شود و با امضای شاهدان و عاقد قانونی، به ثبت برسد.

درنهایت

خطبه عقد النکاح یکی از ارکان اصلی مراسم ازدواج در فرهنگ اسلامی است که با قرائت متنی عربی و شرعی، پیوند زوجین را رسمیت می‌ بخشد. آشنایی با متن کامل خطبه عقد دائم، هم به درک بهتر معنای آن کمک می‌کند و هم برای زوج‌ هایی که به اجرای مراسم عقد به‌ صورت سنتی و شرعی اهمیت می‌ دهند، کاربردی و ارزشمند است. چه در سالن عقد، چه در منزل یا دفترخانه، خواندن این خطبه با نیت خیر و همراه با رضایت قلبی طرفین، آغازی پربرکت برای زندگی مشترک خواهد بود.